Biryani Rijst

Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 14:54

Biryani rijst is een echte feestelijke traktatie in India! Bij bruiloften, festivals en speciale familiefeesten mag deze geurige en smaakvolle rijstschotel niet ontbreken. De kunstige lagen van perfect gekruide rijst, verse groenten en de rijke mix van aromatische kruiden maken biryani tot een culinaire viering op zich. 

 

Elke regio heeft zijn eigen unieke variant, maar één ding blijft hetzelfde: biryani brengt mensen samen en maakt elke gelegenheid extra bijzonder. Of het nu gaat om een grandioos huwelijksfeest of een gezellige familieavond, biryani zorgt altijd voor een feestelijke sfeer en blije gezichten!

 

Hier is een heerlijk recept voor rijst biryani met ayurvedische kruiden:

Ingrediënten:

Voor de rijst:

  • 2 kopjes basmatirijst
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kardemompeulen
  • 4 kruidnagels

Voor de groenten:

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 2 cm, fijngehakt
  • 1 grote tomaat, fijngehakt
  • 1 kopje bloemkoolroosjes
  • 1 kopje wortels, in blokjes
  • 1 kopje erwten (vers of diepvries)
  • 1 kopje sperziebonen, in stukjes

Voor de kruidenmix:

  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel asafoetida (hing)
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel kardemompoeder
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout (of naar smaak)
  • 3 eetlepels ghee (geklaarde boter) of plantaardige olie

Voor de garnering:

  • Handvol gehakte korianderblaadjes
  • Handvol gehakte muntblaadjes
  • Gebakken uien (optioneel)
  • Geweekte saffraan in warme melk (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding van de rijst:
    • Spoel de basmatirijst grondig in koud water totdat het water helder is. Laat de rijst 30 minuten weken.
    • Breng 4 kopjes water aan de kook in een grote pan. Voeg het zout, kaneelstokje, kardemompeulen en kruidnagels toe.
    • Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook tot de rijst halfgaar is (ongeveer 5-6 minuten). Giet de rijst af en zet apart.
  2. Voorbereiding van de groenten:
    • Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de mosterdzaad en komijnzaad toe en laat ze sputteren.
    • Voeg de asafoetida, ui, knoflook en gember toe en bak tot de uien goudbruin zijn.
    • Voeg de gehakte tomaat toe en kook tot deze zacht is.
    • Voeg de kurkuma, korianderpoeder, garam masala, venkelzaad, kaneelpoeder, kardemompoeder, kruidnagelpoeder en zwarte peper toe. Roer goed door.
    • Voeg de bloemkoolroosjes, wortels, erwten en sperziebonen toe. Kook de groenten tot ze bijna gaar zijn. Voeg een beetje water toe als het te droog is.
  3. Samenstellen van de biryani:
    • In een grote ovenbestendige schaal, verspreid een laag van de halfgekookte rijst.
    • Voeg een laag van de gekookte groenten en kruiden toe.
    • Herhaal de lagen, eindigend met een laag rijst.
    • Garneer met gehakte koriander- en muntblaadjes, gebakken uien en besprenkel met geweekte saffraanmelk, indien gewenst.
  4. Afwerking:
    • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie of een deksel en plaats deze in een voorverwarmde oven op 180°C (350°F) gedurende 20-25 minuten.
    • Haal de biryani uit de oven en laat het enkele minuten rusten voordat je het serveert.

Serveren:

Serveer de rijst biryani warm, gegarneerd met extra koriander en munt, samen met raita (yoghurtsaus) en papadums voor een complete maaltijd.

Geniet van deze smaakvolle en aromatische rijst biryani met ayurvedische kruiden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.