Linzenstoofpot met groenten

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 17:55

Deze Ayurvedische linzenstoofpot is verwarmend, licht verteerbaar en perfect voor de herfst. Het bevat kruiden zoals komijn en asafoetida die de spijsvertering bevorderen en helpt de Vata dosha in balans te brengen.

Ingrediënten:

  • 200 gram rode linzen, goed gespoeld
  • 1 middelgrote wortel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 stengel selderij, in plakjes gesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/8 theelepel asafoetida
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel ghee
  • 750 ml water (of groentebouillon)
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander voor garnering (optioneel)


Bereiding:

  1. Verwarm de ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot hij glazig is, ongeveer 5 minuten.
  2. Voeg de asafoetida, komijn en kurkuma toe aan de pan en roer goed door. Bak de kruiden 1-2 minuten mee om hun aroma vrij te laten komen.
  3. Voeg de wortel en selderij toe aan de pan en roer alles goed door, zodat de groenten bedekt zijn met de kruiden en ghee.
  4. Doe de gespoelde rode linzen in de pan en voeg het water (of de groentebouillon) toe. Breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de stoofpot ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, of totdat de linzen en groenten zacht zijn. Roer af en toe om te voorkomen dat de linzen aan de bodem van de pan blijven plakken.
  6. Breng op smaak met zout en roer goed door. Voeg indien gewenst extra kruiden toe voor meer smaak.
  7. Serveer de linzenstoofpot warm, eventueel gegarneerd met verse koriander voor een frisse smaak.

Dit gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook gemakkelijk verteerbaar, en biedt een heerlijke balans van smaken die passen bij de herfst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.