Kruidige Rijstpudding met Saffraan en Kardemom

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 18:08

Deze verwarmende rijstpudding is een heerlijk, licht verteerbaar Ayurvedisch dessert dat perfect past bij de herfst. De combinatie van saffraan, kardemom en romige amandelmelk zorgt voor een rijke en aromatische smaak die de Vata dosha kalmeert.

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje basmatirijst, goed gewassen
  • 2 kopjes amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • Een paar draadjes saffraan, geweekt in een eetlepel warm water
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel ghee
  • 2-3 eetlepels kokosbloesem suiker(naar smaak)
  • 1/4 kopje rozijnen
  • Optioneel: gehakte noten zoals amandelen of pistachenoten voor garnering

 

Bereiding:

  1. Verhit de ghee in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gewassen basmatirijst toe en roer een paar minuten, zodat de rijst licht geroosterd wordt.
  2. Voeg de amandelmelk toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst 20-25 minuten zachtjes koken, of totdat de rijst zacht en romig is geworden. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de saffraan, inclusief het weekwater, en de kardemom toe. Roer goed door en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  4. Voeg de rozijnen en de suiker toe. Roer door en laat de rijstpudding nog 2-3 minuten op laag vuur staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  5. Serveer de rijstpudding warm of op kamertemperatuur, gegarneerd met gehakte noten voor een extra crunchy textuur.

Deze rijstpudding is niet alleen heerlijk zoet en verwarmend, maar biedt ook een troostende ervaring die perfect past bij de herfstseizoenen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.