Gestoofde Kool met Kurkuma en Kokos

Gepubliceerd op 6 februari 2025 om 19:39

Dit gerecht is licht verteerbaar, verwarmend en in balans met de Ayurvedische principes.

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

  • ½ middelgrote witte kool, fijngesneden
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 el ghee (of kokosolie voor een vegan variant)
  • 1 tl mosterdzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl kurkuma
  • ¼ tl gemalen koriander
  • Snufje asafoetida (optioneel, helpt bij de vertering)
  • 50 ml water
  • 2 el geraspte kokos
  • Sap van een ½ limoen
  • Zout en peper naar smaak
  • Handje verse koriander, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Verhit de ghee in een pan op middelhoog vuur en voeg het mosterdzaad en komijnzaad toe. Laat de mosterdzaadjes knappen.
  2. Voeg de asafoetida, kurkuma en gemalen koriander toe en roer even door.
  3. Doe de fijngesneden kool en geraspte wortel erbij en roer goed door de specerijen.
  4. Voeg het water toe, zet het vuur laag en laat de groenten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Roer af en toe.
  5. Als de kool zacht is (na ongeveer 10-15 minuten), roer je de geraspte kokos erdoor en breng je het op smaak met zout en peper.
  6. Haal van het vuur en besprenkel met limoensap en verse koriander.

Ayurvedische voordelen

Vata: Dit gerecht helpt Vata in balans te brengen door de verwarmende specerijen en zachte textuur.
Pitta: Mild genoeg voor Pitta, vooral als je minder mosterdzaad en peper gebruikt.
Kapha: De verwarmende kruiden en lichte textuur helpen Kapha te balanceren.

Serveer dit gerecht met basmatirijst of een warme linzensoep voor een complete Ayurvedische maaltijd. Geniet ervan! 🍛✨

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.