Gebakken Spruitjes met Gember, Kurkuma en Walnoten

Gepubliceerd op 6 februari 2025 om 19:26

Een verwarmend, kruidig en voedzaam gerecht dat goed is voor de spijsvertering en perfect past bij koude winterdagen.

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

  • 300 g spruitjes, gehalveerd
  • 1 el ghee
  • ½ tl mosterdzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl geraspte verse gember
  • Snufje kaneel (optioneel, geeft extra warmte)
  • Snufje asafoetida (helpt bij de vertering)
  • 50 ml water
  • 2 el grof gehakte walnoten
  • Sap van ½ citroen
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Handje verse koriander of peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Verwarm de ghee in een pan op middelhoog vuur en voeg het mosterdzaad en komijnzaad toe. Laat ze even knappen.
  2. Voeg de geraspte gember, kurkuma, korianderpoeder, kaneel en asafoetida toe. Roer goed door.
  3. Doe de spruitjes in de pan en roerbak ze 2-3 minuten tot ze licht beginnen te kleuren.
  4. Voeg 50 ml water toe, dek de pan af en laat de spruitjes 10 minuten zachtjes stomen op laag vuur.
  5. Haal het deksel eraf en voeg de walnoten toe. Bak nog een paar minuten zodat de noten licht geroosterd zijn.
  6. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
  7. Bestrooi met verse koriander of peterselie en serveer warm.

Ayurvedische voordelen

Vata: Spruitjes kunnen Vata verhogen, maar door de verwarmende kruiden en ghee wordt dit in balans gebracht.
Pitta: Dit gerecht is geschikt voor Pitta, maar gebruik minder gember en mosterdzaad als je erg gevoelig bent voor hitte.
Kapha: De verwarmende specerijen en droge textuur helpen Kapha in balans te houden.

Serveer met een kommetje mungdal of warme quinoa voor een volledige Ayurvedische wintermaaltijd. 🌿❄️

Geniet ervan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.